Ciasto: 25 dag mąki, pół kostki margaryny, żółtko, 3 łyżki wody, sól

Nadzienie: 40 dag boczniaków, cebula, 3 łyżki oleju, 3 dag masła, 3 dag mąki, szklanka mleka lub słodkiej 12% śmietany, plasterek cytryny i łyżka soku, jajko, 2 łyżki tartego sera, sól, pół łyżeczki cukru

Mąkę posiekać ze schłodzoną margaryną, aby nie było wyczuwalnych grudek tłuszczu, dodać trochę soli, żółtko i wodę. Składniki ciasta najpierw wymieszać nożem, a następnie zagniesć, lecz nie wygniatać. Ciasto rozwałkować w kształcie koła, wylepić nim tortownicę o średnicy 22 cm formując brzeg wysokosci około 2 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec, ale nie rumienić zbyt mocno. Umyte grzyby pokroić w poprzek na paski szerokości około 1 cm, cebulę – w półkrążki. Cebulę i grzyby podsmażyć na oleju 3-4 minuty. Stopione masło wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem lub smietanką, dodać gruby plasterek cytryny oraz soli i cukru do smaku. Zagotować, dodać sok z cytryny i włożyć grzyby. Wymieszać. Można wsypać 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Sos połączony z grzybami wymieszać z surowym jajkiem. Na upieczoną tartę położyć nadzienie, posypać serem. Tuż przed podaniem wstawić na 15-18 minut do gorącego piekarnika. Tartę ułożoną na okrągłym płaskim półmisku kroić jak tort.