25 dag boczniaka, 1 cebula, 1 marchewka, ½ pietruszki, 1/8 selera, ½ piersi z kurczaka, 2 łyżk oleju, majeranek, 1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub innej przyprawy do zup – jak kto lubi ) pieprz mielony, 1 łyżeczka mąki, 1/3 pęczka koperku, natka pietruszki, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, ½ litra wody

Cebulę pokroić w piórka i podsmażać na oleju. Wrzucić pokrojonego w paseczki boczniaka i drobno pokrojona pierś z kurczaka. Smażyć mieszając .Marchew, pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) i dodać na patelnię . Dusić jeszcze 5 minut mieszając . Przełożyć do rondelka . Zalać woda i dodać liść laurowy, ziele angielskie, kostkę bulionową .Dusić 30 minut. Doprawić majerankiem , pieprzem .Zagęścić mąką . Dodać usiekany koper. Podawać posypane natką pietruszki. Można zrobić w wersji wegetariańskiej bez dodawania kuczaka i z kostką rosołową.