40 dag boczniaków, 40 dag mąki, 3/4 szklanki gorącej wody, 3 łyżki oleju, cebula, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, jajko, masło do okraszenia

Dodając do mąki soli i gorącej wody zagnieść w miseczce ciasto pierogowe. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się podczas wałkowania, nie wymaga dodatkowego podsypywania mąką i jest miękkie po ugotowaniu. Miseczkę z ciastem przykryć talerzykiem i pozostawić do wystudzenia. Drobno poszatkowane grzyby i cebulę usmażyć na oleju, dodać tartą bułkę i jajko, przyprawić do smaku, wymieszać, wystudzić. Ciasto cienko rozwałkować. Wycinać krążki o średnicy 5 cm lub kwadraty o boku 6 cm. Rozłożyć łyżeczką nadzienie. Z krążków lepić pierogi. Kwadraty składać po przekątnej i zlepiać jak uszka. Ugotowane podawać polane tłuszczem.