W kartoniku znajduje się podłoże zaszczepione grzybnią + torf do przykrycia grzybni w osobnym woreczku.

Faza 2 to podłoże świeżo zaszczepione grzybnią, które musi nią przerosnąć (czas przerastania to zwykle ok 14dni), aby mogło zostać nakryte torfem.

Faza 3 to podłoże już przerośnięte (przerost odbywa się w specjalnych komorach), które zaraz przykrywamy torfem.

Po odpakowaniu kartonika należy górną część folii odciąć; (faza 2) i przykryć papierem gazetowym, który stale zwilżamy, aby był wilgotny. Gazeta zapewni dobry rozrost grzybni, który trwa ok 14 dni. Gdy grzybnia się zabieli (biała pleśń pod gazetą) należy gazetę zdjąć (faza 3) i przykryć podłoże torfem oraz  gazetą i podlewać .Plony ukażą się za około 2-3tyg, zależnie od temperatury pomieszczenia.

 

Wzrastanie

W okresie przerastania grzybni temperatura powinna być wyższa i wynosić ok. 20-23°C, jednak podczas zbiorów warto nieco ją obniżyć 16-18°C . Właściwe warunki skutkują przerośnięciem podłoża już po ok. 1,5-2 tygodniach.

 

Okrywanie

Po nałożeniu torfu (torf należy przy nakładaniu rozdrobnić) podlewamy delikatnie, raz lub dwa razy dziennie, tak aby nie zamulić torfu (PAMIĘTAJ nie więcej niż ¼ – 1/8 -litra wody na kartonik – GDY OKRYWA JEST WILGOTNA NIE PODLEWAMY) – najlepiej zraszac zraszaczem lub konewką o drobnych oczkach. Po upływie ok. 10 dni na powierzchni ziemi okrywającej pojawić się powinny małe, białe plamy. Plamy te, to nic innego jak grzybnia, którą należy za pomocą grabi, w domowych warunkach z powodzeniem można użyć małych grabi ogrodniczych a nawet zwykłego widelca, rozerwać i równomiernie rozprowadzić po powierzchni okrywającej. Po kolejnych 2 dniach, z uprawy należy całkowicie zdjąć przykrycie z gazety i położyć uprawę w chłodniejszym miejscu.

 

Zbiory

Również w okresie zbiorów należy dbać o odpowiednie nawilżenie ziemi – podlewanie warto jednak zastąpić obfitym nawilżeniem ziemi (ze spryskiwacza) tuż po zdjęciu przykrycia z gazety, małe pieczarki źle  znoszą podlewanie. Pieczarki nadają się do zbiorów, kiedy osłona pod kapeluszem zacznie się łuszczyć. Najlepszy smak pieczarki mają, gdy kapelusze są w pełni otwarte, ale blaszki są jeszcze różowe. Należy je wtedy „wykręcać” z podłoża. Pieczarki zbierać można kilkakrotnie (maksymalnie 5-7 razy), ważne jest jednak, aby z każdym kolejnym rzutem usuwać chore i martwe owocniki oraz nawadniać podłoże – nie można go jednak przelać – okrywa stale wilgotna, ale woda nie powinna być wlewana do podłoża.

 

Podłoże to wystarcza na około 3 – 4 miesiące uprawy.

Zapraszamy do zapoznania się z działem PORADY- tutaj