Mykoterapia (grzyby lecznicze)
Medycyna Alternatywna 
03-02-2009

Mykoterapia

Jak sięgnąć pamięcią, grzyby należały do najbardziej tajemniczych organizmów i stale były stosowane w medycynie ludowej do celów psychostymulujących zarówno w Azji, jak i w Ameryce Północnej, Południowej oraz w Europie. Nie musimy jednak wpadać w jakiś grzybowy amok. Wystarczy, że przyjrzymy się bliżej wspaniałym właściwościom leczniczym grzybów jadalnych.

Od kiedy w 1974 r. Międzynarodowy Kongres Mykologii poruszył temat grzybów leczniczych, znacznie wzrosło zainteresowanie tą skuteczną formą leczenia. Dziś wielu lekarzy i terapeutów medycyny naturalnej stosuje ekstrakty grzybów. Jednak dla koncernów farmaceutycznych ta metoda jest cierniem w oku, bo grzybów i proszków grzybowych nie można opatentować. I dobrze. Dzięki temu będziemy mogli także w przyszłości po rozsądnych cenach korzystać z dobrodziejstw tej terapii.

Do leczenia chorób nadają się przede wszystkim następujące grzyby jadalne: shiitake (Lentinus edodes), wrośniak różnobarwny (Coriolus), soplówkę jeżowatą (Hericium erinaceus), uszak bzowy (Auricularia auricu-la-judae), maitake (Grifola frondosa), ABM (Agaricus blazei Murill), kordyceps chiński (Cordyceps sinensis), żagiew okółkowa (Polyporus umbellatus) i reishi (la-kownica żółtawa), przy czym ten ostatni stał się modny także w Europie.

Przyjmowanie
Grzyby lecznicze najlepiej przyjmować w postaci proszku bądź sprasowanych tabletek, które ułatwiają dawkowanie. Proszek zawiera substancje bioaktywne takie jak glukany lub polisacharydy, które całościowo stymulują układ odpornościowy. W określonych przypadkach mogą być podawane także ekstrakty z grzybów. Normalnie przyjmuje się 3-4 razy dziennie 1 g (2 tabletki) sprasowanego proszku, w ostrych przypadkach 3-4 g, a zapobiegawczo i jako dawkę podtrzymującą 1-2 g. Kuracja powinna trwać od 3 do 6 miesięcy. Proszę pamiętać, że na początku stan zdrowia może się nawet trochę pogorszyć.

• Soplówka jeżowata
Ten bardzo ładny przedstawiciel gatunku wspaniale pomaga w leczeniu alergii na mleko i dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Ma także działanie antymikrobowe, hamujące rozwój guzów oraz wspomagające trawienie. Ponadto łagodzi dolegliwości nerwowe (niepokój, strach) i przyczynia się do zmniejszenia nadwagi. Uzupełniająco działa bardzo dobrze żagiew oraz maitake. Kordyceps wspomaga odtruwanie, a wrośniak hamuje rozwój grzybic oraz stanów zapalnych w jelitach. ABM stosowany jest ostatnio często w leczeniu astmy alergicznej.

• Reishi
Chociaż ten grzyb leczniczy od wielu lat znany jest także terapeutom w Europie, jego niewiarygodna skuteczność do tej pory nie została w pełni uhonorowana. Niemal nie można zaoferować organizmowi nic lepszego od tego „boskiego grzyba nieśmiertelności”, jak nazywają go Chińczycy. Istnieją niezliczone informacje o jego działaniu leczniczym. Jeżeli chodzi o alergie, to jest on skuteczny w terapii astmy, różnych alergii kontaktowych oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowych (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Nawet w przypadku raka oraz zaburzeń autoimmunologicznych informacje o skuteczności tego grzyba są bardzo liczne. Chyba żaden inny środek naturalny nie działa tak skutecznie jak reishi. Reishi sprzedawany jest także w postaci herbatek, ale trudno je kupić. Osoby, które mają prawdziwą alergię na mleko, powinny przyjmować reishi jako środek podstawowy (zmniejsza wydzielanie histaminy), a uzupełniająco soplówkę jeżowata. Żagiew może poprawić odpływ limfy.

• Shiitake
Po pieczarce shiitake jest najczęściej spożywanym grzybem na świecie. I bardzo dobrze, bo zawiera olbrzymią ilość witamin i substancji mineralnych. Shiitake obniża poziom cholesterolu, poprawia pracę układu odpornościowego i przeciwdziała rozwojowi guzów.

Ważna wskazówka – w zasadzie możliwa jest także nietolerancja białka grzybów, ale na ogół przejawia się ona w ten sposób, że po zjedzeniu posiłku z grzybami występują silne zaburzenia trawienia. Proszek grzybowy należy przyjmować tuż przed jedzeniem i popijać dużą ilością wody. Kapsułki można otwierać i dodawać do jedzenia, bo przecież grzyby są produktem spożywczym. Na początku należy przyjmować raczej niewielkie dawki.

 

zródło http://linemed.pl/news/details/cId,19,id,1674