Armillaria Mellea

Opieńki w naturze rosną jesienią, zarówno na drzewach liściastych, jak i iglastych (szczególnie na świerkach). W kulturze ludowej panuje przekonanie, że miesiąc po ich pojawieniu spadnie śnieg. Im więcej pojawi się tych grzybów na jesień tym więcej powinno spaść śniegu.
Rosną całymi gromadami najczęściej pod pniami spróchniałych drzew. Opieńka wytwarza charakterystyczne sznury grzybniowe, przerastające znaczne odległości w glebie i ściółce. Pełnią one rolę narządów infekcyjnych, dokonują zakażenia korzeni drzew.
Kapelusz opieńki miodowej ma średnicę 5-10 cm, w kolorze miodowożółtym lub brązowym. Trzony są zazwyczaj łykowate, więc ich się nie jada. Grzyby bardzo smaczne, nadające się do spożycia praktycznie w każdej postaci.
Na surowo mogą powodować lekkie zatrucia, dlatego opieńki trzeba przed przyrządzeniem obgotować przez 15-20 minut.

PODŁOŻE DO UPRAWY: na drewnie drzew liściastych oraz iglastych, ich trocinach i substratach trocinowo-organicznych.
Temp. ROZROSTU GRZYBNI: 18-25 stopni C
Temp. WIĄZANIA OWOCNIKÓW: 5-15 stopni C
Temp. DORASTANIA OWOCNIKÓW: 10-16 stopni C
OŚWIETLENIE: 100-200 LUX 8 GODZ. NA DOBĘ