cebula – 1 sztuka , papryka żółta – 0.5 sztuki, boczniaki – 200 gramów, chili czerwona – 1 sztuka, masło klarowane – 3 łyżki, lubczyk – 0.5 łyżeczki, papryka słodka- 0.5,  łyżeczki, Bulion na włoszczyźnie Knorr – 2 sztuki, Kostka do mięs z papryką Knorr – 1 sztuka.

Ciecierzycę zalej zimną wodą tak żeby wody było kilka centymetrów ponad ziarno i odstaw na kilka godzin albo na noc. Potem wypłucz, zalej świeżą wodą tak żeby sięgała na ok. 3 cm nad ziarna, dodaj kostki bulionu na włoszczyźnie i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż będzie miękka.

Grzyby oczyść, jeśli trzeba opłucz i dobrze osusz, pokrój w paski. Papryki oczyść z pestek, pokrój w paski. Chili posiekaj, cebulę obierz i pokrój w cienkie ćwierć plasterki. Na dużej patelni albo rondlu rozgrzej masło. Zeszklij cebulę, dorzuć grzyby i smaż aż zaczną się rumienić. Dodaj chili i papryki, smaż razem chwilę. Przełóż wszystko do ugotowanej ciecierzycy.

Całość duś jeszcze jakieś 15 minut dodając kostkę do mięs z papryką, paprykę mieloną i lubczyk. Podawaj z pieczywem świeżym albo grzankami.

zródło http://www.przepisy.pl/przepis/ostra-cieciorka-z-papryka-i-boczniakami#szukaj/grzyby boczniaki/przepisy