Składniki: boczek, świeże pokrojone grzyby, kminek, pieprz, sól, mąka, jajka, mleko.

Wykonanie: Słoninę albo kawałek boczku pokroić w kosteczki i usmażyć. Następnie dodać pokrojone grzyby ( świeże). Mogą to być różne grzyby a nawet mieszanka borowikowatych i grzybów blaszkowych. Smażoną mieszankę należy doprawić kminkiem, szczyptą pieprzu i solą. Dusić do momentu aż grzyby będą miękkie.
W międzyczasie należy przygotować z mąki, jajek i mleka – ciasto takie jak na “kapankę”. Uduszoną mieszankę należy wymieszać z ciastem – im więcej grzybów tym lepiej. Następnie z powstałej masy formuje się niewielkie placuszki, które łyżką należy kłaść na rozpalony na patelni olej. Placuszki opieka się z obu stron na złoty kolor. Jeżeli chcecie mieć placuszki bardziej pulchne do ciasta należy dodać tylko żółtka a oddzielone wcześniej białka ubić i dopiero w formie ubitego “ śniegu” delikatnie wymieszać z mieszanką ciasta i grzybów. Tak przygotowane placuszki można podawać i na gorąco i na zimno.