Składniki: 20 dkg smardzów, 20 dkg czegoś wędzonego (boczek), 10 dkg wieprzowej wątroby, 1 cebula, 1 rogalik (niesłodki) albo odpowiedni kawałek weki, mleko do namoczenia tego rogalika, 1 jajko, sól, pieprz, majeranek oraz 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego lub sojowego, bułka tarta.

Wykonanie: Po oczyszczeniu grzybów należy odciąć trzony aby przygotować kapelusze do faszerowania.
Farsz przygotowujemy w ten sposób, że wędzonkę, cebulę i wątróbkę mielimy na maszynce. Do powstałej masy dodajemy namoczony w mleku rogalik (wekę), sól, pieprz i majeranek i wszystko dobrze wymieszamy. Farszem napełniamy smardze. Jeżeli zostanie trochę farszu, można dodać do niego tartej bułki i po wymieszaniu uformować coś na kształt kotletów mielonych.
Smardze i ewentualne „kotlety” układamy w brytfannie i podlejemy olejem. Następnie zapiekamy w piekarniku. Potrawę można podać z ziemniakami z dodatkiem ostrej sałatki warzywnej.