Hericium erinaceus

W Polsce soplówka występuje bardzo rzadko na drewnie drzew liściastych i znajduje się pod ochroną. Z powodu charakterystycznej budowy owocnika, który jest prawie kulisty i pokryty jakby sopelkami, nazywana bywa „małpią głową” lub brodą starca. Barwa owocników w zależności od odmiany może być biała, biało-różowa lub biało-brązowa.
Uprawę soplówki można prowadzić na drewnie drzew liściastych lub trocinach. Uprawę prowadzi się podobnie jak boczniaka. Na otwartym terenie owocniki możemy zbierać wiosną i jesienią, jednak w naszych warunkach nie zawsze się udaje. Owocniki są wrażliwe na zmianę warunków. Znacznie pewniejsza i zarazem polecana jest uprawa na trocinach.
Grzyby te mają delikatny, lekko słodkawy i orzechowy smak. Najczęściej spożywane są smażone po pokrojeniu na plastry. Mniejsze egzemplarze nadają się także do nadziewania. Znane od dawna w medycynie wschodu. Dzięki udokumentowanym właściwościom leczniczym zaliczane do tzw. grzybów witalnych.

 

PODŁOŻE DO UPRAWY: pnie lub kłody drzew liściastych, trociny oraz substraty trocinowo-organiczne, sieczka słomiana. 
Temp. ROZROSTU GRZYBNI: 18-27 stopni C
Temp. WIĄZANIA OWOCNIKÓW: 10-20 stopni C
Temp. DORASTANIA OWOCNIKÓW: 12-22 stopni C
OŚWIETLENIE: 200-500 LUX 8-10 GODZ NA DOBĘ