Pleurotus Ostreatus
Grzyb, który w ostatnich czasach staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Po pieczarcze jest najczęściej uprawianym grzybem hodowlanym, m.in. ze względu na wysokie walory konsumpcyjne. Oprócz walorów smakowych boczniak posiada duże wartości odżywcze i lecznicze.
Boczniaki ostrygowate można rozpoznać po jasnobeżowym lub jasnoszarym płaskim kapeluszu o kształcie przypominającym wachlarz, którego wielkość wynosi od 5 do 15 cm, jak również małym trzonie i widocznych blaszkach na spodzie kapelusza. Boczniaki mają mięsisty i delikatny smak. Ich delikatny miaższ sprawia, że nie trzeba ich dlugo gotować (kilka minut). Podczas przyrządzania grzyby te nie tracą na objętości. Boczniaki stanowia często dodatek do zup i sosów miesnych lub potraw z mies. Ich smak doskonale komponuje się z kurczakiem, cielęcina i rybami.
Oprócz walorów smakowych boczniak posiada duże wartości odżywcze. Jest bogaty w witaminy z grupy B (B1,B2 i B6), zawiera także duże ilości witaminy PP, niacyny oraz związki mineralne potasu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, fosforu, cynku. Nie możemy tu zapomnieć o wartościowym białku, które w około 70% trawione jest przez organizm człowieka. W owocnikach boczniaka wykryto obecność B-D-glukanu, substancji która działa przeciwnowotworowo. Ponadto zawarty w boczniaku kwas foliowy i enzymy powodują obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Na niewielką skalę do uprawy boczniaka można wykorzystać pomieszczenia takie jak altanki, piwnice, garaże, ziemianki itp., można też w okresie wiosennym i jesiennym uprawiać na wolnym powietrzu, w miejscach osłoniętych od słońca i wiatru.
PODŁOŻE DO UPRAWY: drewno drzew liściastych, trociny, sieczka słomiana
Temp. ROZROSTU GRZYBNI: 20-26 stopni C
Temp. WIĄZANIA OWOCNIKÓW: 8-14 stopni C
Temp. DORASTANIA OWOCNIKÓW: 10-18 stopni C
OŚWIETLENIE: 150-300 LUX 8-10 GODZ. NA DOBĘ