450 g boczniaków, 3 łyżki oleju, 2 jajka, mała cebula, 15 kromek czerstwej bułki, 1/4 kostki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki tartego sera, 2 łyżki gęstej śmietany, łyżka tartej bułki natka pietruszki, listki świeżej bazylii, sól, pieprz.
Umyte i suche boczniaki pokroić w cienkie paski, podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą na oleju. Dodać trochę pieprzu i soli, natkę pietruszki lub listki bazylii, wlać śmietanę, zagotować i po zestawieniu z ognia wymieszać z surowymi jajkami. Okrojone ze skórki kromki czerstwej bułki smarujemy cienko masłem i koncentratem pomidorowym. Resztą masła wysmarować blachę, na której grzanki będą zapiekane. Na posmarowane grzanki położyć kopczyk grzybów, posypać tartym serem i tartą bułką. Przed podaniem grzanki zapiec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Podawać gorące z sałatką z pomidorów, cykorią, lub zieloną sałatą.