30 dkg boczniaków, 3 ogórki kiszone, 1/4 kostki masła, 2 czubate łyżki przyprawy do flaków, 1 litr wody, majeranek, sól, pieprz, 1 średnia marchewka, 1 łyżka mąki, przyprawa maggi do smaku
Boczniaki opłukać na sitku, pokroić w paseczki, ogórki obrać też pokroić. Łyżkę masła rozgrzać na patelni, dodać grzyby, smażyć około 10 min, pod koniec dodać pokrojone ogórki i startą marchewkę.Wszystko przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawę do flaków i sól, gotować na małym ogniu 20 min, pod koniec dodać roztarty majeranek. Z pozostałego masła i mąki zrobić lekko złotą zasmażkę, wlać do flaczków i zaprawić,chwilkę jeszcze pogotować. Posypać posiekaną natką pietruszki.