Grzyby – czy naprawdę nie mają żadnych wartości odżywczych?

W zależności od gatunku grzybów oraz podłoża, na którym rosną dostarczają nam sporej ilości witamin z grupy B, zwłaszcza pirydoksyny (wit B6), niacyny (wit PP), ryboflawiny (wit B2) i tiaminy (wit B1), a także prowitaminę A, witaminę E, K, D, C, H. Oprócz witamin dostarczają również minerały, takie jak: żelazo, potas, fosfor, wapń, miedź, cynk, jod, mangan, molibden, fluor, selen, kobalt, tytan, sód. Największa zawartość witamin i minerałów występuje w kapeluszu grzyba. Z powodu dużej zawartości żelaza oraz białka cechującego się 90% przyswajalnością, grzyby nazywane są „mięsem lasu” ….

cały artukuł – TUTAJ

Ciekawy artykuł autorstwa Pani Iwony Wierzbickiej – dietetyka klinicznego i trenera personalnego.
(Związana ze światem fitnessu od ponad 12 lat, początkowo jako instruktor fitness i menedżer klubu. Obecnie prowadzi poradnię dietetyczną i studio treningu personalnego Ajwen (www.ajwen.pl). Ponadto jest instruktorem różnych form fitness, indoor cycling (Master Prezenter ICE) oraz trenerem kulturystyki. Prowadzi autorskie workshopy „Dieta i indoor cycling w walce ze zbędnymi kilogramami”.