Gotowe podłoże Czubajka Kania

 

Najlepszym miejscem do założenia uprawy jest ocieniony trawnik w pobliżu drzew lub krzewów, gdyż w środowisku naturalnym kanie rosną w trawie na obrzeżach lasów. Samo “sadzenie Kani” za pomocą gotowego podłoża przerośniętego grzybnią jest bardzo proste.

Należy wykopać niewielki dołek, ale na tyle duży, aby całe podłoże z grzybnią się zmieściło. Następnie usunąć opakowanie foliowe i zawartość opakowania wsypać do wcześniej wykopanego dołka. Całość przysypać ok 5  centymetrową warstwą ziemi. Czubajka kania preferuje ziemię zasobną w wapń i krzemiany, dlatego miejsce wkopania można również posypać niewielką ilością kredy pastewnej lub wapna polowego.

Tak przygotowane stanowisko nie wymaga dodatkowych czynności pielęgnacyjnych. Wskazane jest jednak, aby co jakiś czas miejsce uprawy podlewać niewielką ilością wody, szczególnie jeżeli przez dłuższy okres, ok 7-10 dni, nie było opadów atmosferycznych.

Hodowle można zakładać od marca do późnej jesieni – jednak same grzyby rosną od lipca do października, dlatego może się okazać, iż pierwsze grzyby pojawią się dopiero w następnym roku.  Do celów spożywczych wykorzystuje się głównie kapelusze.

 

UWAGA!!!

Podczas zbiorów proszę uważać, gdyż czubajka kania często mylona jest z muchomorem zielonkawym ( sromotnikowym) oraz z muchomorem plamistym, czy też z czubajką czerwieniejącą.