Risotto z pierścieniakiem

Składniki: 300 g pierścieniaków, 1 szklanka ryżu, 1 duża marchew, 1 pietruszka, 2 cebule, 4 łyżki oleju, szklanka śmietany, sól, pieprz, słodka papryka,… Więcej →

Pierścieniak potrawka klasyczna

Składniki: 250 g pierścieniaków, 1 łyżka masła, 1 posiekana mała cebula, natka pietruszki i szczypiorek, szczypta curry, szczypta cukru, sól, mielony pieprz, łyżka… Więcej →

Meksykańska potrawka

4 cienkie parówki drobiowe, puszka kukurydzy, puszka fasoli czerwonej, 6 średnich pieczarek, duża cebula czerwona, przecier pomidorowy, papryka ostra w proszku, papryka słodka… Więcej →

Makaron z pieczarkami

1 łyżka ziarenek smaku, 300g makaronu grube rurki, 2 filety z kurczaka, 300g pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1/2 szklanki śmietany 30%,… Więcej →

Szpinak z pieczarkami

Pęk świeżego szpinaku (polecam) lub paczkę 0,5 kg szpinaku mrożonego – najlepiej całe liście, jeżeli nie ma, to może też być siekany, chociaż… Więcej →

Puree w kapeluszach

6 niedużych ziemniaków, 1 łyżka masła, 1/3 szklanki słodkiej śmietanki, sól, 6 dużych pieczarek, 2 łyżki oleju Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić… Więcej →

Pieczarki pod pierzynką

1 kg pieczarek, 3 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, olej do smażenia Pieczarki myjemy. Jajka, sól, pieprz, czosnek i… Więcej →

Pieczarki w sosie śmietanowym

50dag pieczarek, 1-2 czubate łyżeczki maki, 3/4 szklanki słodkiej smietany, sól, pieprz, majeranek,zioła prowansalskie, 1/2 szklanki oleju Pieczarki oczyścic i pokroić w plastry…. Więcej →

Indyk nadziewany boczniakami

 4 dyże piersi indyka, 1/3 szkl.bulionu, farsz – 30 dag boczniaków, łyżka masła, cebula, pieprz, sól Grzyby drobno pokroić. Cebulę posiekać i podsmażyćna… Więcej →

Flaczki z boczniaka 2

25 dag boczniaka, 1 cebula, 1 marchewka, ½ pietruszki, 1/8 selera, ½ piersi z kurczaka, 2 łyżk oleju, majeranek, 1 kostka bulionu drobiowego… Więcej →

Flaczki z boczniaka 1

30 dkg boczniaków, 3 ogórki kiszone, 1/4 kostki masła, 2 czubate łyżki przyprawy do flaków, 1 litr wody, majeranek, sól, pieprz, 1 średnia… Więcej →

Boczniaki panierowane

800 g boczniaków, 2 jajka, 100 g mąki, 150 g tartej bułki, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia Boczniaki dokładnie opłukać, jeżeli bardzo duże,… Więcej →

ZUPA z boczniaków

80 dag boczniaków, 30 dag wędzonego boczku, 1 duża cebula, 2 zabki czosnku, 1 por, 5 ziemniaków, natka pietruszki, 1 litr bulionu grzybowego… Więcej →

Leczo z boczniakami

1/2 kg boczniaków, 1 duża cebula, 2 ogórki małosolne, 1/4 średniej papryki, 2 kiełbasy wędzone, 20 dag zmielonego mięsa wieprzowego (np. łopatka, szynka… Więcej →

Boczniaki z grilla

6 boczniaków, Vegeta Mix do grilla, 10 dag tartego sera mozarella, 6 pomidorów (bez skóry i pestek), 4 łyżki tartej bułki, oliwa, Ajvar,Sałatka:… Więcej →