schab karkowy 1 kg, pół kilo pieczarek, 2 szklanki rosołu, 1 łyżka mąki, 3 łyżki masła, 3 cebule, sok z cytryny, sól, pieprz, majeranek

Mięso umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny, następnie natrzeć solą i oprószyć mąką. W garnku roztopić masło, włożyć mięso i na mocnym ogniu podgrzać do zarumienienia z każdej strony, po czym znacznie zmniejszyć ogień. Cebule i grzyby obrać, oczyścić i posiekać. Na patelni stopić pozostałą część masła i lekko podsmażyć na nim cebulę, dodać grzyby, wymieszać i dusić przez ok. 10-15 minut, dodając sól i pieprz do smaku. Całość przełożyć do mięsa, wlać gorący rosół i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. godzinę aż do uzyskania miękkości. Gotowe mięso pokroić na plastry i gorące podawać z ziemniakami.