2 kotlety schabowe, 1 jajko, bułka tarta, 6 dużych kapeluszy boczniaka, 2 cebule, 2 łyżki masła, 2 łyżki sosu sojowego grzybowego, 1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %, sól, pieprz mielony, 3 łyżki oleju słonecznikowego

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić , popieprzyć , panierować w jajku i bułce tartej. Boczniaki oczyścić , przekroić na ćwiartki .Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać na dużej patelni łyżkę masła z łyżką oleju i smażyć przez 5 minut kawałki boczniaka do zarumienienia z obu stron .Wlać śmietankę i sos sojowy, doprawić pieprzem mielonym . Dusić na bardzo małym gazie. W tym czasie zarumienić na złoto na łyżce oleju cebulę . Dołożyć do boczniaka. Na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła usmażyć na rumiano kotlety , a potem włożyć je na patelnię z boczniakiem . Dusić ok. 5 minut przewracając w tym czasie kotlety na drugą stronę . W czasie duszenia śmietanka powinna trochę odparować tak by powstał gęsty sos .