Składniki: 40 dag piersi z kurczaka, 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej, białko z jednego jajka, 4 łyżki sake lub wytrawnego sherry, 1 łyżeczka soli, 8 łyżek oleju do smażenia, 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru, 4 łyżki drobna posiekanej cebuli, 40 dag świeżych grzybów shiitake pokrojonych w plastry, 2 do 3 łyżek sosu sojowego, 1/3 szklanki rosołu.

Wykonanie: Piersi kurczaka pociąć w ok. 3-5 cm paski. Mięso obtoczyć w połowie mąki ziemniaczanej, białku, winie wraz z solą. Na patelni (najlepiej w woku) podsmażyć w połowie oleju cebulę i imbir. Dodać kurczaka i krótko podsmażyć. Wyłożyć kurczaka z cebulą i imbirem na talerz i trzymać w cieple. Wlać na patelnię resztę oleju podsmażyć grzyby przez ok. 1,5 do 2 min. Dodać do nich kurczaka, sos sojowy oraz rozmieszaną w chłodnym rosole mąkę ziemniaczaną. Podsmażać całość tak długo aż sos częściowo wyparuje.