1/2 kg boczniaków, 1 duża cebula, 2 ogórki małosolne, 1/4 średniej papryki, 2 kiełbasy wędzone, 20 dag zmielonego mięsa wieprzowego (np. łopatka, szynka itp), 1 łyżka koncentrat pomidorowego, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz, bazylia, maggi w płynie + przyprawy firmy Kamis: do kuchni włoskiej i do kuchni greckiej (po 1 łyżeczce), margaryna do smażenia

Boczniaki myjemy i kroimy na w paski. Smażymy na rozgrzanej margarynie, aż odparuje woda i całość zacznie skwierczeć. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, rozdrobione mielone, pokrojoną w kostkę paprykę i kiełbasę. Dusimy na średnim ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy koncentrat, przyprawy. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodajemy śmietanę i już po odstawieniu z ognia – pokrojone ogórki. Podajemy z ulubioną sałatką (w mnie – na zdj. po prostu: sałata, pomidor, ogórek, papryka z przyprawami). Można podać jako typowe danie obiadowe – z ziemniaczkami, ryżem, makaronem… Dobrze smakuje też z ciemnym chlebem i świeżą bagietką.