6 niedużych ziemniaków, 1 łyżka masła, 1/3 szklanki słodkiej śmietanki, sól, 6 dużych pieczarek, 2 łyżki oleju

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić .Utłuc dodając do nich masło i śmietankę . Usmażyć na rumiano kapelusze pieczarek ( nóżki wykręcić i drobno pokroić ). Zdjąć kapelusze z patelni , a na pozostałym na niej oleju usmażyć na rumiano pokrojone nóżki pieczarek .Odsączyć je z tłuszczu( tłuszcz z patelni przelać do naczynia do zapiekania ) , dodać do puree ziemniaczanego i wymieszać. Kapelusze pieczarek napełnić puree ziemniaczanym. W naczyniu do zapiekania w którym jest już olej ze smażenia pieczarek ułożyć kapelusze pieczarek z puree ziemniaczanym. Rozgrzać piekarnik i zapiekać pieczarki 10 minut