Lentinula Edodes

Shitake jest bardzo znanym grzybem uprawianym ze względu na właściwości smakowe, zapachowe oraz lecznicze.
W tradycyjnej medycynie chińskiej znane również jako „eliksir życia” z powodu swojego unikalnego składu, który powoduje odzyskanie wigoru i witalności, wzmacnia system odpornościowy oraz pomaga w zwalczaniu stresu. Jednak ich najważniejsze zalety to działanie złożonego węglowodanu, który pobudza układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych oraz zapobiega starzeniu się. Grzyby Shitake są najstarszym na świecie grzybem uprawianym przez człowieka. Odmładzają organizm od środka, co pozwala zachować na dłużej młody wygląd oraz lepsze samopoczucie. Jest bardzo silnym utleniaczem, niszczy wolne rodniki i zapobiega starzeniu się skóry. Twardziaki japońskie są do spożycia w stanie świeżym, suszonym, nadają się do marynowania.
Do amatorskiej uprawy shitake, można wykorzystać pomieszczenia takie jak altanki, piwnice, garaże, ziemianki itp., od wiosny do jesieni można też uprawiać na wolnym powietrzu, w miejscach osłoniętych od słońca i wiatru.

PODŁOŻE DO UPRAWY: drewno drzew liściastych, trociny, sieczka słomiana.       
Temp. ROZROSTU GRZYBNI: 18-25 stopni C
Temp. WIĄZANIA OWOCNIKÓW: 10-18 stopni C
Temp. DORASTANIA OWOCNIKÓW: 12-22 stopni C
OŚWIETLENIE: 100-500 LUX 8-10 GODZ. NA DOBĘ