Składniki: 30 dag grzybów świeżych shiitake, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 szklanki gorącej wody, 3 drobno pokrojone ząbki czosnku, , 2 łyżeczki drobno pokrojonego imbiru, 1 pora pokrojona ukośnie, świeży estragon, tymianek, majeranek, pietruszk, 1/4 szklanki zimnej wody, 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 drobno posiekanych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów, 1 łyżka nasion sezamu, sól, pieprz biały do smaku
Odciąć nóżki od kapeluszy grzybów. Nóżki drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oliwie. Kapelusze pokrojone w plastry osobno podsmażyć na oleju. Dodawać czosnek, imbir, pora i smażyć ok. 2 min. Nóżki wrzucić do gorącej wody i gotować ok. 3 min. Dodać podsmażone kapelusze wraz z dodatkami, estragon, tymianek, majeranek, pietruszkę i gotować razem na wolnym ogniu 5 do 10 min. Dodać orzechy oraz nasiona sezamu. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać dokładnie w zimnej wodzie. Do gotującego się wywaru dodać mąkę ziemniaczaną, przyprawić solą i pieprzem. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.