1 kg boczniaków, 2 duże cebule,3 duże pomidory, 1/2 litra wody, półtorej łyżeczki kwasku cytrynowego, 2 łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, kilka ziarenek pieprzu i trochę liści ziela angielskiego, kilka nasion kopru, łyżeczka oleju słonecznikowego

Obgotowane boczniaki pokroić na drobne części. Cebule obgotować 2 minuty. Dokładnie wymyte pomidory pokroić w ósemki. Na dno słoików włożyć przyprawy, potem na przemian warstwami:grzyby, cebulę, pomidory.Zagotować wodę z cukrem i solą, dodać kwasek cytrynowy. Gorącą zalewą napełnić słoiki, zamknąć i pasteryzować przez 25 minut. Wyjąć słoiki i docisnąć zakrętki, ustawić dnem do góry, pozostawić do wystygnięcia.Używać jak marynatę z pieczarek.