Składniki: 10 dkg suszonych grzybów, szklanka bułki tartej, szklanka śmietany, 4 jajka, 2-3 ząbki czosnku, cebula, po ćwierć łyżeczki: suszonego majeranku, bazylii, szałwi, mielonego kminku, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, łyżka smalcu, łyżka masła, 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich, sól, pieprz.

Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości przegotowanej wody, zostawić na noc, następnego dnia ugotować. Bułkę tartą wsypać do miski, zalać śmietaną, wymieszać, zostawić na pół godziny. Drobno posiekaną cebulę i czosnek przesmażyć na smalcu. Grzyby drobno posiekać (proponuję przemielić). Grzyby i cebulę z czosnkiem wrzucić do miski z bułką tartą, dodać przyprawy zioła orzechy i jaja, posolić wymieszać (jeśli masa zbyt gęsta można dodać śmietany). Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i piec około 40 min.