SKŁADNIKI: 200g pieczarek, 200g grzybów shiitake, 200g boczniaków-oysters mashroom, 4 łyżki soku cytrynowego, łyżka masła, 2 łyżki oliwy, 2 szalotki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżka musztardy (łagodnej), sól, pieprz.

Pieczarki i grzyby shiitake umyć i osuszyć ściereczką. Pieczarki pokroić w plasterki i skropić2 łyżkami soku cytrynowego, grzyby shiitake użyć w całości (jq bym obciął nogi, a przynajmniej stopki – są twarde). Boczniaki przetrzeć wilgotnym ręcznikiem kuchennym i trochę rozdrobnić. Grzyby smażyć przez 3 minuty na rozgrzanym oleju, ciągle je obracając, wyjąc i ostudzić. Masło zrumienić na tej samej patelni, dodać do grzybów. Szalotki obrać i pokroić na cienkie plasterki, natkę pietruszki grubo posiekać, wymieszać z grzybami i masłem. Z reszty soku cytrynowego, oleju, musztardy, soli i pieprzu przygotować sos. Sałatkę polać sosem, wymieszać i odstawić na pół godziny.