Łuskwiak nameko – Pholiota I charakterystyka gatunku oraz możliwości uprawy w Polsce -K .Sobieralski, M. Siwulski, J. Lisiecka, A. Jasińska, I. Sas-Golak —
Łuskwiak nameko jest cennym gatunkiem grzyba, zarówno ze wględu na wartości odżywcze jak i właściwości lecznicze. Owocniki łuskwiaka stanowić mogą źródło witamin i składników mineralnych. Działają również przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwnowotworowo. Mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu LDL we krwi. Uprawa tego gatunku jest szeroko rozpowszechniona w Japonii. Podłoże uprawowe stanowią pniaki lub trociny różnych gatunków drzew, najczęściej z dodatkiem otrąb. W wielu krajach prowadzone są badania mające na celu opracowanie technologii uprawy łuskwiaka, przede wszystkim z wykorzystaniem tanich, lokalnych materiałów.
W Polsce łuskwiak nameko jest mało popularny. Ze wzgludu na nieskomplikowaną uprawę i wysokie walory smakowe oraz prozdrowotne, gatunek ten zasługuje na rozpowszechnienie. Od kilku lat w Katedrze Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego
w Poznaniu prowadzone są intensywne badania nad tym gatunkiem…
CAŁY ARTYKYŁ DOSTĘPNY TUTAJ Postępy Nauk Rolniczych nr 4/2011: STRONY 63–69