boczniaki 60 dag , ziemniaki 10 szt, cebula 4 szt, szynka konserwowa 35 dag, sos Łowicz 1 szt, sól 1 szczypta, pieprz 1 szczypta, ser żółty 30 dag.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach aż będą miękkie.  Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, boczniaki i szynkę. Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy pokrojone składniki. Całośc dusimy do momentu, gdy boczniaki będą miękkie. Solimy i pieprzymy do smaku. Obieramy ziemniaki i kroimy je w talarki. Następnie smarujemy olejem naczynie żaroodporne i na spód dajemy łyżkę sosu Łowicz. Układamy pierwszą warstę w naczyniu – ziemniaki, następnie uduszone boczniaki z szynka i cebulką. Zalewamy to dwiema łyżkami sosu i kładziemy warstwę sera. Czynność powtarzamy kończąc dużą ilością sera. Do rogrzanego piekarnika wstawiamy na około 30 minut (ser musi się dobrze rozpuścić)

źródło http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/zapiekanka-z-boczniakami