Flammulina velutipes Występuje w Polsce w warunkach naturalnych na drewnie martwych lub zamierających drzew liściastych, najczęściej na topolach i wierzbach, a niekiedy również… Więcej →
Flammulina velutipes Występuje w Polsce w warunkach naturalnych na drewnie martwych lub zamierających drzew liściastych, najczęściej na topolach i wierzbach, a niekiedy również… Więcej →
Grifola frondosa Nazwa Maitake pochodzi od japonskich slów ‘mai’ (tańczyć) i ‘take’ (grzyb), czyli po prostu „tańczący grzyb”.W stanie naturalnym występuje bardzo rzadko… Więcej →
Hericium erinaceus W Polsce soplówka występuje bardzo rzadko na drewnie drzew liściastych i znajduje się pod ochroną. Z powodu charakterystycznej budowy owocnika, który… Więcej →
Ganoderma lucidum Lakownica lśniąca występuje w Polsce w warunkach naturalnych na drewnie drzew liściastych. Jest dość rzadka i zasługuje na ochronę. Jej owocniki… Więcej →
Lentinula Edodes Shitake jest bardzo znanym grzybem uprawianym ze względu na właściwości smakowe, zapachowe oraz lecznicze.W tradycyjnej medycynie chińskiej znane również jako „eliksir… Więcej →
Agrocybe Aegerita Polówka w naturze występuje głównie w krajach śródziemnomorskich. W środkowej i północnej Europie jest dość rzadka. Grzyby występują zwykle w kępach,… Więcej →
Stropharia Rugosoannulata Grzyb ten w stanie naturalnym najczęściej występuje w kopcach, stogach słomy, kompostach, na polu. Pierścieniak uprawny odznacza się jednolitą budową owocników,… Więcej →
Agaricus Compestris Pieczarka polna nazywana jest również pieczarką prawdziwą, szlachetną lub dziką. Występuje od maja do listopada na łąkach, pastwiskach, miedzach, w ogrodach… Więcej →
Agaricus Brasiliensis W naturze gatunek Agaricus brasiliensis (Agaricus blazei Murill), występuje w lasach mieszanych, zwłaszcza na ich obrzeżach, a także polach, na terenach… Więcej →
Agaricus Bisporus Pieczarki rasy brązowe są bardziej polecane do uprawy amatorskiej, ponieważ są łatwiejsze w uprawie, trwalsze w przechowywaniu, smaczniejsze i bardziej aromatyczne… Więcej →
Agaricus Bisporus Pieczarka dwuzarodnikowa (Agaricus bisporus) to grzyb z rodziny pieczarkowatych. Jadalne gatunki pieczarek są bogatym źródłem przeciwutleniacza o nazwie ergothioneina, który chroni… Więcej →
Coprinus Comatus Czernidłak kołpakowaty wyrasta w stanie naturalnym od wiosny do jesieni na glebach zasobnych w glinę, na skraju pastwisk i poboczach dróg,… Więcej →
Armillaria Mellea Opieńki w naturze rosną jesienią, zarówno na drzewach liściastych, jak i iglastych (szczególnie na świerkach). W kulturze ludowej panuje przekonanie, że… Więcej →
Grzyby stanowią jedną z najliczniejszych grup jedno lub wielokomórkowych organizmów żywych na naszej planecie, które nie wykorzystują energii słonecznej do tworzenia związków organicznych…. Więcej →
Pholiata Nameko Gatunek ten w warunkach naturalnych występuje na terenie północnej Japonii, a także w zimniejszych rejonach Chin. Spotykany jest na drewnie obumarłych… Więcej →
Pleurotus eryngii W naturze występuje we wschodniej Europie i połnocnej Afryce oraz centralnej Azji. Grzyb ten jest saprotrofem, ale może występować także… Więcej →
Pleurotus djamor W warunkach naturalnych grzyb ten występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, ponieważ ma wysokie wymagania termiczne. Zawiązki tworzą się w temperaturze… Więcej →
Pleurotus citrinopileatus Gatunek ten występuje w warunkach naturalnych w Azji. Jest saprofitem, rozkładającym głównie drewno dębów, buków, topoli i wiązów. Boczniak cytrynowy ma… Więcej →
Pleurotus Ostreatus Grzyb, który w ostatnich czasach staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Po pieczarcze jest najczęściej uprawianym grzybem hodowlanym, m.in. ze… Więcej →