zimowka

Zimówka Aksamitnotrzonowa

Flammulina velutipes Występuje w Polsce w warunkach naturalnych na drewnie martwych lub zamierających drzew liściastych, najczęściej na topolach i wierzbach, a niekiedy również… Więcej →

zagwica maitake

Żagwica Listkowata – MAITAKE

Grifola frondosa Nazwa Maitake pochodzi od japonskich slów ‘mai’ (tańczyć) i ‘take’ (grzyb), czyli po prostu „tańczący grzyb”.W stanie naturalnym występuje bardzo rzadko… Więcej →

soplowka

Soplówka Jeżowata

Hericium erinaceus W Polsce soplówka występuje bardzo rzadko na drewnie drzew liściastych i znajduje się pod ochroną. Z powodu charakterystycznej budowy owocnika, który… Więcej →

reishi - lakownica lsniaca

Lakownica lśniąca REISHI

Ganoderma lucidum Lakownica lśniąca występuje w Polsce w warunkach naturalnych na drewnie drzew liściastych. Jest dość rzadka i zasługuje na ochronę. Jej owocniki… Więcej →

shiitake

Twardziak Jadalny SHIITAKE

Lentinula Edodes Shitake jest bardzo znanym grzybem uprawianym ze względu na właściwości smakowe, zapachowe oraz lecznicze.W tradycyjnej medycynie chińskiej znane również jako „eliksir… Więcej →

polowka wiazkowa

Polówka Wiązkowa

Agrocybe Aegerita Polówka w naturze występuje głównie w krajach śródziemnomorskich. W środkowej i północnej Europie jest dość rzadka. Grzyby występują zwykle w kępach,… Więcej →

Pierścieniak

Stropharia Rugosoannulata Grzyb ten w stanie naturalnym najczęściej występuje w kopcach, stogach słomy, kompostach, na polu. Pierścieniak uprawny odznacza się jednolitą budową owocników,… Więcej →

pieczarka polna

Pieczarka Polna

Agaricus Compestris Pieczarka polna nazywana jest również pieczarką prawdziwą, szlachetną lub dziką. Występuje od maja do listopada na łąkach, pastwiskach, miedzach, w ogrodach… Więcej →

pieczarka brazylijska

Pieczarka Brazylijska

Agaricus Brasiliensis W naturze gatunek Agaricus brasiliensis (Agaricus blazei Murill), występuje w lasach mieszanych, zwłaszcza na ich obrzeżach, a także polach, na terenach… Więcej →

pieczarka brazowa

Pieczarka Brązowa

Agaricus Bisporus Pieczarki rasy brązowe są bardziej polecane do uprawy amatorskiej, ponieważ są łatwiejsze w uprawie, trwalsze w przechowywaniu, smaczniejsze i bardziej aromatyczne… Więcej →

pieczarka biala

Pieczarka Biała (dwuzarodnikowa)

Agaricus Bisporus Pieczarka dwuzarodnikowa (Agaricus bisporus) to grzyb z rodziny pieczarkowatych. Jadalne gatunki pieczarek są bogatym źródłem przeciwutleniacza o nazwie ergothioneina, który chroni… Więcej →

Czernidłak Kołpakowaty

Coprinus Comatus Czernidłak kołpakowaty wyrasta w stanie naturalnym od wiosny do jesieni na glebach zasobnych w glinę, na skraju pastwisk i poboczach dróg,… Więcej →

opienka miodowa

Opieńka Miodowa

Armillaria Mellea Opieńki w naturze rosną jesienią, zarówno na drzewach liściastych, jak i iglastych (szczególnie na świerkach). W kulturze ludowej panuje przekonanie, że… Więcej →

grzyby uprawne

Grzyby stanowią jedną z najliczniejszych grup jedno lub wielokomórkowych organizmów żywych na naszej planecie, które nie wykorzystują energii słonecznej do tworzenia związków organicznych…. Więcej →

nameko

Łuskwiak Nameko

Pholiata Nameko Gatunek ten w warunkach naturalnych występuje na terenie północnej Japonii, a także w zimniejszych rejonach Chin. Spotykany jest na drewnie obumarłych… Więcej →

boczniak eryngii

Boczniak Mikołajkowy

  Pleurotus eryngii W naturze występuje we wschodniej Europie i połnocnej Afryce oraz centralnej Azji. Grzyb ten jest saprotrofem, ale może występować także… Więcej →

Boczniak Różowy

Pleurotus djamor W warunkach naturalnych grzyb ten występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, ponieważ ma wysokie wymagania termiczne. Zawiązki tworzą się w temperaturze… Więcej →

boczniak cytrynowy

Boczniak Cytrynowy

Pleurotus citrinopileatus Gatunek ten występuje w warunkach naturalnych w Azji. Jest saprofitem, rozkładającym głównie drewno dębów, buków, topoli i wiązów. Boczniak cytrynowy ma… Więcej →

boczniak ostrygowaty

Boczniak ostrygowaty

Pleurotus Ostreatus Grzyb, który w ostatnich czasach staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Po pieczarcze jest najczęściej uprawianym grzybem hodowlanym, m.in. ze… Więcej →