Agaricus Compestris

Pieczarka polna nazywana jest również pieczarką prawdziwą, szlachetną lub dziką. Występuje od maja do listopada na łąkach, pastwiskach, miedzach, w ogrodach i rowach przydrożnych, najczęściej w dobrze nawożonych miejscach.

Jest świetnym grzybem jadalnym uważanym za smaczniejszy od pieczarki hodowlanej. Miąższ ścisły, jędrny, biały na przekroju miejscami różowieje, zapach grzybowo-anyżkowy.Kapelusz pieczarki polnej jest biały, jedwabistowłóknisty, nagi lub z rzadkimi szarobrązowymi łuskami na czubku, za młodu prawie kulisty później wypukły a na koniec spłaszczony. U młodych owocników brzeg kapelusza połączony jest z trzonem błoniastą osłoną, zakrywającą blaszki.

Uprawę pieczarki polnej można prowadzić tak jak pieczarki hodowlanej na podłożu z obornika końskiego lub na podłożu zastępczym, który stanowi słoma i kurzak.
Może być ona zakładana na otwartym terenie lub w pomieszczeniach, także zupełnie ciemnych, gdyż do wytworzenia owocników pieczarka nie potrzebuje światła. W pomieszczeniach ogrzewanych pieczarka może być uprawiana cały rok.
Uprawę na otwartym terenie można zakładać od 15-20 kwietnia do końca lipca. Pod uprawę nadają się miejsca zacienione, pod krzewami i drzewami, wzdłuż muru lub żywopłotu, najlepiej od strony północnej…

 

PODŁOŻE DO UPRAWY: kompost fermentowany do uprawy grzybów.      
Temp. ROZROSTU GRZYBNI: 20-25 stopni C
Temp. WIĄZANIA OWOCNIKÓW: 14-18stopni C
Temp. DORASTANIA OWOCNIKÓW: 15-20 stopni C
OŚWIETLENIE: zbędne