Kotleciki pachnące lasem

SKŁADNIKI: 50 dag leśnych grzybów (mogą być mieszane, mrożone, a nawet same nóżki), 2 cebule, 2 jaja, kilka łyżek bułki tartej, sól, pieprz,… Więcej →

Kotlety grzybowe

boczniaki świeże – 25 dekagramów , pieczarki świeże – 25 dekagramów, jajko – 1 sztuka, cebula – 1 sztuka, czerstwa bułka – 1… Więcej →

Sos królewski shiitake

Składniki: 30 dag grzybów świeżych shiitake, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 szklanki gorącej wody, 3 drobno pokrojone ząbki czosnku, , 2 łyżeczki… Więcej →

Sałatka grzybowa – trzy smaki

SKŁADNIKI: 200g pieczarek, 200g grzybów shiitake, 200g boczniaków-oysters mashroom, 4 łyżki soku cytrynowego, łyżka masła, 2 łyżki oliwy, 2 szalotki, 1/2 pęczka natki… Więcej →

Shiitake smażone w sosie sojowym

Składniki: 6 dużych świeżych kapeluszy, grzybów shiitake, 2-3 łyżki sosu sojowego,3 łyżki białej wódki, cukier, olej do smażenia grzybów Grzyby podsmażyć na oleju… Więcej →

Salceson z grzybów

Składniki: 1 kg ugotowanych grzybów ( po odcedzeniu), 1/2 kg zmielonych skórek wieprzowych ( nóżek), 10 kulek ziela angielskiego, 5 kulek całego pieprzu,… Więcej →

Kurczak w grzybach shiitake

Składniki: 40 dag piersi z kurczaka, 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej, białko z jednego jajka, 4 łyżki sake lub wytrawnego sherry, 1 łyżeczka soli,… Więcej →

Smardze faszerowane

Składniki: 20 dkg smardzów, 20 dkg czegoś wędzonego (boczek), 10 dkg wieprzowej wątroby, 1 cebula, 1 rogalik (niesłodki) albo odpowiedni kawałek weki, mleko… Więcej →

Kiszone grzyby

Składniki: Na 1 kg świeżych grzybów potrzeba 2 dkg soli, 2 ząbki czosnku, po pół łyżeczki pieprzu i ziela angielskiego i 2 listki… Więcej →

Placuszki grzybowe

Składniki: boczek, świeże pokrojone grzyby, kminek, pieprz, sól, mąka, jajka, mleko. Wykonanie: Słoninę albo kawałek boczku pokroić w kosteczki i usmażyć. Następnie dodać… Więcej →

Pasztet z suszonych grzybów

Składniki: 10 dkg suszonych grzybów, szklanka bułki tartej, szklanka śmietany, 4 jajka, 2-3 ząbki czosnku, cebula, po ćwierć łyżeczki: suszonego majeranku, bazylii, szałwi,… Więcej →